,,Honden wilden seks''
Foto: rr
TONGEREN -De 36-jarige Genkenaar die terecht staat wegens het plegen van bestialiteiten met honden, zal aan een psychiatrisch onderzoek onderworpen worden. Dat heeft de correctionele rechtbank van Tongeren vanochtend beslist.

De rechtbank stelt zich vragen bij de geestelijke toestand van de beschuldigde en wil door een psychiater-deskundige laten nagaan of de man ten tijde van de feiten al dan niet toerekeningsvatbaar was. Het verslag moet binnen de drie maanden klaar zijn.

De Genkenaar is de eerste Belg die voor bestialiteiten vervolgd wordt.

Freki

Pascal R., een ongehuwde Genkse arbeider, pleegde de feiten in de loop van 1997 tot en met 1999 toen hij als vrijwilliger in een dierenopvangcentrum in Genk werkte. De man maakte duizenden goed herkenbare foto's en filmpjes van zichzelf en de honden en plaatste die onder de schuilnaam ,,Freki'' op het internet. Speurders namen in totaal meer dan 30.000 compromitterende foto's tijdens een huiszoeking bij de Genkenaar in beslag.

De man beweerde dat de honden vragende partij voor de seksuele handelingen waren en dat ze geen pijn voelden. Hij voegde eraan toe dat hij de honden seksueel genot verschafte, waarvan ze anders hun hele leven zouden verstoken blijven. Volgens de man moeten castratie en sterilisatie daarentegen wel als dierenmishandeling beschouwd worden.

Welzijn van dieren

De feiten kwamen aan het licht nadat de dierenrechtenorganisatie Gaia bij het parket van Brussel een klacht tegen onbekenden indiende wegens dierenmishandelingen. Het daaropvolgend gerechtelijk onderzoek leidde tot de identificatie van de man. Hij moet zich nu voor de correctionele rechtbank van Tongeren verantwoorden wegens openbare zedenschennis en inbreuken op de wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren.

Toerekeningsvatbaar

Als de psychiater oordeelt dat de Genkenaar toerekeningsvatbaar was toen hij de bestialiteiten pleegde, riskeert hij een gevangenisstraf van zes maanden een boete van 5.000 euro.

Gaia-voorman Michel Vandenbossche kwam vandaag persoonlijk naar de uitspraak luisteren. Gaia stelde zich in de zaak burgerlijke partij voor 1 euro morele schadevergoeding.