Bus beschoten in Kasjmir
Indiase soldaat aan de grens tussen het Indiase en Pakistaanse deel van Kasjmir Foto: epa
SRINAGAR - De Indiase premier Manmohan Singh heeft vandaag het startsein gegeven voor de eerste busverbinding in een halve eeuw tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir. Verschillende aanslagen overschaduwden de heropening.
Een van de beide bussen, die de weg aflegden van het Indiase naar het Pakistaanse deel van Kasjmir, werd volgens de politie beschoten. Er vielen echter geen slachtoffers. Eerder was er op de verbindingsweg een springlading tot ontploffing gebracht.

Deze week vond er nog een terroristische aanval plaats op het gebouw waarin de 24 zwaar bewaakte passagiers verbleven. Vandaag stapten 21 mensen op de twee bussen. Het was een emotioneel moment. Ze kunnen via de busverbinding familieleden bezoeken die ze al jaren niet meer konden zien.

,,Gelukkige dag''

Premier Singh had het in Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kasjmir, over een gelukkige dag. De bus verbindt Srinagar met Muzaffarabad in Pakistaans Kasjmir.

Toenadering

Het herstel van de busverbinding tussen Srinagar en Muzaffarabad is een symbool voor de toenadering tussen India en Pakistan. De verbinding werd onderbroken even na de opdeling in 1947 en de onafhankelijkheid van beide landen.