'Bijzondere doorbraak in dossier dubbele moord'
Foto: Yorick Jansens
Volgens betrouwbare bronnen is Ronald Janssen, de 38-jarige buurman van het vermoorde meisje Shana Appeltans, tot bekentenissen is overgegaan. Tijdens een persconferentie in Hasselt heeft de procureur dit evenwel niet bevestigd, maar hij zegt wel dat er een 'bijzondere doorbraak is in het dossier die kan leiden tot een oplossing'.
Het parket van Hasselt gaf vanmiddag een erg korte persconferentie over de dubbele moordzaak in Loksbergen. Procureur Marc Rubens deelde kort mee dat er een bijzondere doorbraak te melden viel, maar gaf geen verdere details.

'Ik weet dat de geruchten de ronde doen dat de man overgegaan is tot bekentenissen, maar u zal uit mijn mond niet horen of dit nu bevestigd kan worden of niet', aldus Rubens.

De procureur wist wel nog te zeggen dat Ronald Janssen voorgeleid zal worden voor de raadkamer en zal worden onderworpen aan de eventuele verdere stappen in de gerechtelijke molen, een impliciete bevestiging dat het nieuws over de bekentenissen effectief klopt.

De redactie van Het Nieuwsblad vernam vanmorgen vroeg al uit verschillende betrouwbare bronnen dat 38-jarige buurman van Shana Appeltans na urenlange ondervraging tot bekentenissen overgegaan was. Ook de advocaat van Janssen bevestigt het nieuws.

Huiszoeking

De teruggetrokken Ronald Janssen, een leraar technisch tekenen zonder strafblad, zit al sinds dinsdagmorgen in de cel en werd sindsdien zwaar op de rooster gelegd.

Met de grote middelen is er gisteren ook een huiszoeking uitgevoerd in zijn huis, waarbij letterlijk elke steen werd omgedraaid in de zoektocht naar bewijzen en sporen. Om niets over het hoofd te zien, kregen de Hasseltse speurders tijdens de huiszoeking steun van het identificatieteam van de federale politie.

De onderzoeksrechter besliste dinsdag al dat Ronald Janssen aangehouden wordt voor mogelijke betrokkenheid bij de dubbele moord en dus zeker nog tot vrijdag in de cel zou blijven. Hij kwam in beeld omdat hij onder meer uit buurtonderzoek naarvoor kwam als ’een rare man’, waardoor het gerecht hem en zijn verleden van erg dichtbij gingen bestuderen. Sindsdien zijn gerecht en speurders ervan overtuigd dat ze op het juiste spoor zitten, hoewel echte bewijzen uitbleven. Het moordwapen is nog altijd spoorloos, er waren geen getuigen die Janssen aan de moord koppelden.

Wel doken er steeds meer ’aanwijzingen’ op die de overtuiging van het gerecht verder sterkten. Zo vonden de onderzoekers tijdens de huiszoeking enkele wapens. Welke is voorlopig niet bekend. Bovendien zou Janssen zijn verklaringen tijdens de ondervragingen steeds opnieuw hebben aangepast.

Onduidelijkheid over motief

Wat Janssen nu toch heeft doen bekennen, is voorlopig een raadsel. Dat geldt ook voor het motief van de man. Er waren wel al spanningen tussen hem en de familie Appeltans, die in het aanpalende huis woonde. Maar meer dan kleine burendiscussies waren dat volgens de familie Appeltans niet.

Speurders zetten de huiszoeking vandaag voort, nadat ze die gisteren wegens de invallende duisternis hadden moeten stop zetten. Het blijft afwachten of de verdachte bereid zal zijn de speurders de weg te wijzen en te vertellen waar het moordwapen gebleven is.

Janssen is de voorbije dagen ook al meermaals genoemd als mogelijke verdachte in de moord op de 18-jarige Annick Van Uytsel in april 2007. Zijn naam zou opduiken in een van de vele tips die toen binnenkwamen. Maar echt een concrete link tussen de twee dossiers zou er voorlopig niet bestaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in