Dehaene wil meewerken aan Groep van Twaalf
Jean-Luc Dehaene wil niet te pas en te onpas zijn mening verkondigen over wat goed en fout loopt in de Wetstraat. Bart Dewaele Foto: © Bart Dewaele
Oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) wil zijn medewerking verlenen aan de zogenaamde Groep van Twaalf, de werkgroep die de contouren van de staatshervorming moet uittekenen. Dat heeft vicepremier Yves Leterme (CD&V), die de werkgroep zal voorzitten, maandagavond gezegd in het Journaal op één. Groen! gaat gewezen voorzitter Magda Aelvoet naar de Groep van Twaalf sturen.
Afgelopen weekend had Dehaene laten verstaan dat hij niet in de werkgroep zou zetelen. De meeste partijen vaardigen immers hun voorzitter af en dan kan CD&V ook maar beter voorzitter Etienne Scouppe sturen, luidde het.

Maar minister Leterme, zei maandagavond dat Dehaene zijn medewerking heeft toegezegd. Leterme zegt dat de groep naast de partijvoorzitters, die namens hun partij spreken, ook mensen moet opnemen met ervaring op het vlak van staatshervorming, zoals Jean-Luc Dehaene.

Leterme voert intussen nog informele contacten met mogelijke deelnemers aan de groep. Pas als die afgerond zijn, zal duidelijk worden wanneer de werkgroep voor de eerste keer kan samenkomen.

Groen! kiest voor Aelvoet

Het partijbestuur van Groen! heeft zich maandagavond achter het voorstel geschaard om gewezen minister Magda Aelvoet af te vaardigen naar de Groep van Twaalf, die een staatshervorming moet voorbereiden. Dat bevestigt partijvoorzitster Mieke Vogels.

In tegenstelling tot het leeuwendeel van de andere partijen hebben de Vlaamse groenen ervoor gekozen niet hun partijvoorzitter te laten zetelen in de werkgroep. Vogels herinnert eraan dat Groen! er steeds voor heeft gepleit die gesprekken buiten de regering te houden en dat de slaagkansen hoger zouden liggen met mensen die 'voor een stukje onthecht zijn' van de dagdagelijkse politiek.

Ze wijst er ook op dat, nu het vooral de partijvoorzitters zijn die in de Octopuswerkgroep zullen zetelen, 'dezelfde mensen in 2008 aan tafel gaan zitten als diegenen die het in 2007 niet eens raakten'. Mocht er op deze manier toch een akkoord uit de bus komen, dan vreest ze dat het 'alweer om een gedrocht' zal gaan.