Vakjury 'Eurosong 2008' mag niet meer stemmen
Bij 'Eurosong 2008', de liedjeswedstrijd die moet uitmaken wie België vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, kiezen de tv-kijkers voortaan zelf wie de wedstrijd wint. De vakjury blijft behouden, maar mag enkel advies geven.
De eerste voorronde van 'Eurosong 2008' begint op zondag 27 januari op Eén. Sinds de vernieuwing van 'Eurosong' in 1999 werd de Vlaamse kandidaat voor het Songfestival steeds door een combinatie van verschillende jury’s (vak-, radio-, Euro- en persjury) en het publiek bepaald. Daar wordt voor de nieuwe editie van afgeweken.

De drie juryleden hebben geen stemrecht. Ze becommentariëren alle optredens en geven de kijkers aan het einde van deel één advies over wie volgens hen beter wel of niet doorstoot naar een volgende ronde. Tijdens 'Katarakt' kunnen de kijkers per telefoon, sms of via de rode knop hun stem uitbrengen op één van de vijf kandidaten. In deel twee wordt bekendgemaakt wie de kijkers het minst konden appreciëren.

De nummers één en twee stoten door naar de volgende ronde. De twee overblijvende kandidaten ten slotte maken kans op een zogenaamde 'wildcard'. De vakjury reikt er twee uit na de vier voorrondes en één in aanloop naar de finale. Dat heeft de openbare omroep maandag bekendgemaakt.

In die finale is het opnieuw alleen de tv-kijker die over de Belgische inzending voor het 53ste Eurovisiesongfestival beslist.