De minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammad al-Hameli, heeft maandag gemeld dat er geen verband is tussen de gestegen koersen van ruwe olie en de fundamentals van de oliemarkt. Vorige week werd de symbolische kaap van 100 dollar per vat overschreden.
"De stijging van de prijzen is het gevolg van speculatie, de aankopen van investeringsfondsen, de geopolitieke spanningen en andere factoren, die los staan van de vraag en het aanbod", aldus de minister.

"De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) houdt de situatie en de ontwikkelingen op de oliemarkt goed in de gaten", voegde hij eraan toe. Al-Hameli sprak zich niet uit over de beslissingen die op de volgende bijeenkomst van de Opec, op 1 februari in Wenen, genomen zullen worden.

De oliekoersen stabiliseerden zich maandag na een historische week, waarin de kaap van de 100 dollar per vat voor het eerst overschreden werd. Ze bleven wel gevoed door onder meer de geopolitieke spanningen en de passieve houding van de Opec.

Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) daalde de prijs van een vat "light sweet crude" met levering in februari met 51 dollarcent, tot 97,40 dollar. In Londen ging de prijs van een vat Brent Noordzee-olie met levering in februari met 7 dollarcent omlaag, tot 96,72 dollar.