Dossier Iban Mayo wordt zaak voor TAS
De Spaanse Wielerbond (RFEC) heeft de Internationale Wielerunie (UCI) maandag officieel laten weten dat het dopingdossier rond Iban Mayo niet heropend wordt.
De Spaanse klimmer testte positief op epo tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk maar krijgt van de RFEC geen straf omdat de tegenexpertise twee keer werd uitgevoerd en daarbij verschillende resultaten opleverde. De zaak zal nu door het TAS behandeld worden.

'We hebben de UCI een brief geschreven met de melding dat we het dossier tegen Iban Mayo niet zullen heropenen. Niemand kan twee keer berecht worden voor dezelfde feiten', zegt de secretaris-generaal van de RFEC, Eugenio Bermudez. Volgens de RFEC en de advocaat van Mayo is de tweede tegenexpertise die op het B-staal van Mayo is uitgevoerd onwettelijk en wordt het dossier daarom niet heropend.

Mayo testte positief op epo op 24 juli. De analyse van het B-staal werd uitgevoerd in het labo van Gent omdat het labo in Châtenay Malabry gesloten was. In Gent kwam men tot de conclusie dat het resultaat onleesbaar was. De Spaanse bond pleitte Mayo daarop vrij. De UCI ging hier echter niet mee akkoord en vroeg een nieuwe, tweede, tegenexpertise aan in het labo van Châtenay Malabry.

Daar kwam men tot de conclusie dat het resultaat van het B-staal wél opnieuw positief was. Onmiddellijk liet de RFEC echter weten dat de kans klein zou zijn dat er een nieuwe tuchtprocedure zou opgestart worden tegen Mayo. Maandag heeft de RFEC zijn beslissing geofficialiseerd met het schrijven aan de UCI.

De UCI zal nu bij het Internationaal Sporttibunaal (TAS) aankloppen met de vraag om Iban Mayo alsnog een sanctie op te leggen. Het TAS buigt zich normaal heel binnenkort over de zaak.