De Poolse premier Donald Tusk zal geen overhaaste beslissing nemen over de eventuele plaatsing van Amerikaanse raketverdedigingswapens op Pools grondgebied.
Dat de Poolse premier Donald Tusk nog even wil nadenken over de eventuele plaatsing van een Amerikaans verdedigingssysteem werd duidelijk uit enkele opmerkingen die hij maakte in de Poolse uitgave van Newsweek. ‘We moeten bedenken dat de afweer er voor de Verenigde Staten zou komen, en niet voor Polen’, zei een sceptische Tusk. Hij vertelde verder dat er meer onderhandelingen zullen volgen.

Tusk stelt zich op deze manier stroever op dan zijn voorganger Jaroslaw Kaczynski. Kaczynski was een warm voorstander van de Amerikaanse verdedigingswapens en opende begin vorig jaar de onderhandelingen. Het verdedigingssysteem dat de VS voor ogen hebben omvat tien stuks afweergeschut in Polen, aangestuurd door een radar in Tsjechië. Zo zouden de VS zich kunnen verdedigen tegen zogenoemde ‘schurkenstaten’ als Iran.

Rusland is fel gekant tegen het systeem en bedreigde Polen al met de mededeling dat een dergelijke basis doelwit zou kunnen worden van een aanval. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde gesprekken aan tussen topdiplomaat Radek Sikorski en de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Kislyak. Premier Tusk zal in februari zelf naar Moskou afreizen.