de eerste namen van de deelnemers aan de Octopusgroep zijn bekend. Dat orgaan moet de contouren van een staatshervorming voorbereiden en wordt voorgezeten door Yves Leterme.
Bij Open VLD viel de keuze op voorzitter Bart Somers als effectief lid en senator Patrik Vankrunkelsven als plaatsvervanger. Vankrunkelsven zat de werkgroep voor die het communautaire programma van de Vlaamse liberalen in de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni uitwerkte.

CD&V stuurt zijn voorzitter ad interim Etienne Schouppe naar het overleg. N-VA kiest Bart Dewever als zijn plaatsvervange.

Voor SP.A zal voorzitster Caroline Gennez haar opwachting maken. Kartelpartner Spirit stuurt gewezen voorzitter Geert Lambert als plaatsvervanger. Hij zal terugkoppelen naar het partijbestuur en een werkgroep onder leiding van voorzitster Bettina Geysen en Vlaams minister Bert Anciaux.

Voor Groen! zal wellicht ex-minister Magda Aelvoet de honneurs waarnemen, al moet het partijbureau van de Vlaamse groenen daarover vanavond nog zijn fiat geven.

Aan Franstalige zijde vaardigt MR haar voorzitter Didier Reynders en FDF-voorzitter Olivier Maingain af. Voor de PS gaat het om voorzitter Elio Di Rupo en Brussels kopman Philippe Moureaux. Voor CDH neemt voorzitster Joëlle Milquet een zitje in, terwijl bij Ecolo de keuze viel op Marcel Cheron, de fractieleider van de Franstalige groenen in het parlement van de Franse gemeenschap.

Het zou de bedoeling zijn dat de plaatsvervangers steeds mee kunnen gaan naar het overleg.