Warner kiest voor Blu-ray
In de strijd voor het formaat van de hogedefinitie-dvd heeft Warner Brothers aangekondigd zijn films alleen nog in het Blu-ray-formaat van Sony te zullen aanbieden. De aankondiging is slecht nieuws voor Toshiba's concurrerende HD-DVD-formaat.
De filmstudio's van Warner zijn de belangrijkste uitgevers van dvd's in de VS. Vanaf eind mei gaat de groep enkel nog schijfjes op het Blu-ray-formaat uitbrengen. Tot dan blijven beide standaarden (dus ook HD-DVD) in omloop bij Warner.

Toshiba, Universal, Paramount, Microsoft, Intel en enkele Aziatische fabrikanten maken gebruik van de HD-DVD-standaard. Ze annuleerden zondagavond een persconferentie op de Consumer Electronic Show in Las Vegas, 'om de impact van de aankondiging van Warner te onderzoeken'.

De voorzitter van Toshiba America is erg ontgoocheld met de beslissing van Warner, 'want de HD-DVD wint terrein'. Volgens hem werd in het vierde trimester een recordverkoop opgetekend en heeft de technologie een marktaandeel van 49,3 procent. Volgens analisten betekent de aankondiging van Warner het einde van HD-DVD.

Blu-ray wordt door naar schatting 70 procent van de filmmarkt in de VS gebruikt. Zo maken de studio's van Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate en Sony Pictures enkel van deze technologie gebruik. De fabrikanten van leesapparatuur die met Blu-ray werken zijn Sharp, Matsushita, Pioneer, Mitsubishi, Samsung en Philips.