Vaticaan vraagt gebed voor slachtoffers pedofiele priesters
Kardinaal Hummes roept de bisdommen op gebedsbijeenkomsten te houden voor de slachtoffers van pedofiele priesters.
In een interview met Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, zei kardinaal Hummes dat er een brief verstuurd is naar de bisschoppen waarin die aangespoord worden initiatieven voor speciale gebedsdiensten te nemen.

Hummes, prefect van de Congregatie voor de clerus, verklaarde dat ‘er altijd problemen geweest zijn, omdat we allen zondaars zijn. Maar in deze tijden zijn sommige zeer ernstige daden aan het licht gekomen.’ Dat laatste was een verwijzing naar de schandalen waarbij minderjarigen misbruikt werden door priesters.

Volgens de kardinaal kunnen de gebedsbijeenkomsten helpen om de misbruiken te herstellen voor God en de slachtoffers in hun waardigheid te herstellen. ‘Men mag natuurlijk niet vergeten dat slechts een klein deel van de clerus betrokken was bij die ernstige feiten. Niet eens een procent heeft problemen met moreel en seksueel gedrag. Maar alle priesters hebben nood aan spirituele hulp om hun roeping ten volle te beleven en hun taak waar te nemen in de wereld van vandaag.’

De woordvoerder van kardinaal Danneels liet weten nog niet op de hoogte te zijn van de brief. Hoe de gebedsdiensten zullen verlopen, is nog niet bekend.