Sven Nys feestte tot middernacht
OTEGEM - Daags na zijn zege in het Belgisch kampioenschap in Hofstade gaf vijfvoudig kampioen Sven Nys in het West-Vlaamse Otegem een persconferentie. Hij oogde nog redelijk fris ondanks de festiviteiten zondagavond na het behalen van zijn titel.
Sven Nys kwam in dezelfde kledij als twee jaar geleden de zaal binnengewandeld. 'Het heeft weinig nut nieuwe kleding te laten maken voor een shirt dat ik toch nooit zal aandoen', verduidelijkte de Belgische kampioen. 'Enkel tijdens de opwarming kan ik de tricolore trui dragen. De wedstrijden zelf moet ik met de blauwe trui als leider in de UCI-ranking afwerken. Behalve vandaag dan. Otegem is een cross op de nationale kalender en dus mag ik nu met mijn driekleur aan fietsen', aldus Nys.

'Of ik de festiviteiten goed overleefd heb? Ik wel, maar dat kan niet gezegd worden van de meeste van mijn supporters', stelde de Balenaar. 'Rond middernacht heb ik de parochiezaal verlaten. Hoe lang het bij de anderen nog duurde weet ik niet. Ik heb me bewust gespaard en vanuit een klein hoekje gekeken hoe de mensen plezier maakten. Het doet enorm deugd dat mijn zege aan de basis lag van dit volksfeest. Ik werd in Baal opnieuw onthaald als een groot iemand. Ook prettig is dat er enkele supporters van Niels Albert zich mengden om mijn titel vierden', vond Nys.

'Het Belgisch kampioenschap was spannend van begin tot einde. Ik heb nooit gepanikeerd, maar was na mijn slechte start wel meteen op achtervolgen aangewezen. Niels Albert reed een meer dan degelijk BK. Zeker toen hij lek reed en terug kon aansluiten. Het was voor mij beter geweest als Niels bij ons had kunnen blijven want hij maakte constant tempo en toen hij vooraan wegviel stokte het', zei Nys.

'Ik had echter van een man schrik in de laatste ronde en dat was Bart Wellens', blikt Nys terug. 'Niels Albert is nog jong en zou wellicht een foutje maken. Wellens is geslepener', stelde de 31-jarige veldrijder. 'Of ik nu werkelijk op mijn sterkst ben? Ik rij vooral een stuk verstandiger dan andere jaren. Ik kan niet ontkennen dat ik me goed voel', gaf Nys eerlijk toe.

'Wat ik zou gedaan hebben mocht ik geen kampioen geworden zijn? De ontgoocheling zou natuurlijk groot geweest zijn. Dat de Belgische kampioen nog nooit won in Otegem? Misschien moet ik dit dan maar eens veranderen? Zeker met de afwezigheid van Bart Wellens en Sven Vanthourenhout', wist de Belgische kampioen.

Heel wat mensen zien in Nys de perfecte sportman. 'Daar kan ik moeilijk over oordelen. Ik heb wel alles onder controle, leef zeker voor mijn sport en tracht niets aan het toeval over te laten. Men verwacht van mij alsmaar meer en meer. Zeker in vergelijking met andere renners. De volgende afspraak is nu het wereldkampioenschap in het Italiaanse Treviso', blikte Nys vooruit.