Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft, heeft zondagavond zijn laatste optreden gemaakt op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas, een van de grootste beurzen ter wereld op het vlak van consumentenelektronica. Gates hield er zijn twaalfde en laatste speech waarin hij, zoals tijdens de voorgaande jaren, een blik op de producten van de toekomst wierp.
De topman van Microsoft voorspelde dat de technologische evolutie de komende tien jaar nog zal versnellen. Hij denkt dat er overal internet zal zijn, dat gegevens bijna met elk apparaat toegankelijk zullen zijn en dat hogedefinitietelevisie helemaal zal doorbreken.

De visie van Gates stelt meteen het bestaan van Microsoft in vraag, een bedrijf dat nu vooral software verkoopt die op bijna elke computer moet geïnstalleerd worden. 'Toegang tot gegevens zal vanzelfsprekend zijn en zal van overal kunnen. Je zal je niet meer moeten afvragen waar je die gegevens opgeslagen hebt', aldus Gates.

Bill Gates, een van de rijkste mannen ter wereld, stapt in juli van dit jaar op als technisch directeur van Microsoft. Hij zal zich dan helemaal wijden aan zijn stichting.

Grapjas

De key note speech van Gates op de CES werd opgeleukt door een filmpje over de "laatste werkdag" van de Microsoft-topman. Naast de obligate getuigenissen van andere Micrsofttoplui zoals Steve Ballmer zijn er quotes van showbizgrootheden zoals Bono, Jay Z, Steven Spielberg en George Clooney, die liever niet zien dat Gates zich na zijn pensionering op hun terrein zou begeven. Barack Obama en Hillary Clinton maken duidelijk dat ze eigenlijk een andere running mate op het oog hebben.