Water en vuur teisteren Australië
CANBERRA - Na een week van extreme hitte en zware regenbuien heeft Australië nu te kampen met bosbranden en overstromingen. New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat, kampt op sommige plaatsen met de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar.
Ongeveer duizend bezoekers van een vierdaags muziekfestival nabij Tenterfield kwamen vast te zitten nadat een brug was weggespoeld. Ook in Queensland en de Northern Territory raakten dorpen geïsoleerd. Afgelegen boerderijen worden vanuit de lucht bevoorraad.

De belangrijkste snelweg van het oosten naar de kuststad Perth in het westen is dan weer afgesloten door een brand, die sinds 28 december al meer 45.000 hectare struikgewas in de as heeft gelegd. Ruim een week geleden bekochten drie vrachtwagenchauffeurs een poging om zich een weg door de vlammenzee te banen met de dood.

Politici willen de Great Eastern Highway heropenen zodat het handelsverkeer weer op gang komt, maar de autoriteiten waarschuwen dat de situatie door de grote hitte en draaiende wind gevaarlijk blijft.