Amsterdam wil megastadion bouwen
Amsterdam heeft plannen om een nieuw stadion bouwen. Hiermee wil de Nederlandse stad een serieuze gooi doen naar het WK voetbal van 2018 of de Olympische Spelen van 2028, vertelde wethouder Carolien Gehrels (Sport) maandag in de krant Algemeen Dagblad (AD).
De politica heeft een locatie tussen Amsterdam en Almere op het oog. Daarvoor zou een deel van het IJselmeer drooggelegd moeten worden. De bouw van het stadion zal naar schatting 60 tot 80 miljoen euro kosten. In het complex moet plek zijn voor 80.000 bezoekers, aldus Gehrels.

Volgens de wethouder heeft het huidige stadion, de Amsterdam ArenA, te weinig capaciteit. "Laatst wilden we ons kandidaat stellen om, na 1998, opnieuw de Champions League-finale in de ArenA te houden. De UEFA liet dat niet toe, omdat die het stadion te klein vond."

Het WK voetbal en de Spelen zijn niet de enige sportevenementen die de hoofdstad wil organiseren. Gehrels heeft ook het EK atletiek in 2014 of 2016 op het oog. Dat zou in het Olympisch Stadion moeten plaatsvinden, dat hiervoor moet worden uitgebreid.

Door de organisatie van veel grote evenementen op zich te nemen, wil de wethouder de UEFA en het internationaal olympisch comité IOC ervan overtuigen dat Amsterdam het aankan om het WK voetbal en de Olympische Spelen te organiseren.

Het nieuwe stadion zou er voor 2018 moeten staan. Dit jaar neemt de gemeente de tijd om te onderzoeken of de bouw haalbaar is, aldus Gehrels..