In de nabij Afghanistan gelegen Pakistaanse provincie Zuid-Waziristan zijn dit weekend acht stamhoofden vermoord.
De acht vermoordde stamhoofden zouden vandaag in de regionale hoofdstad Wana bij elkaar komen om te praten over een bestand tussen de Pakistaanse veiligheidstroepen en extremistische opstandelingen.

Drie van de mannen werden op een markt in Wana doodgeschoten, de vijf anderen in hun woningen. De Pakistaanse autoriteiten vermoeden dat de moorden zondagavond en maandagochtend door islamitische extremisten zijn gepleegd.

Pakistaanse veiligheidstroepen zijn met opstandelingen in Zuid-Waziristan verwikkeld in felle gevechten. De Pakistaanse overheid, die in het tribale gebied van oudsher weinig te vertellen heeft, moedigt gematigde stamhoofden aan te bemiddelen over een bestand, tot dusver met weinig succes.

Er wordt vermoed dat Al-Qaedaleiders Osama bin Laden en Ayman al-Zawahri zich ophouden in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied. Pakistan herhaalde zondag dat het niet toestaat dat Amerikaanse eenheden op zijn grondgebied jacht maken op Al-Qaeda- en Talibanstrijders. Volgens de krant New York Times overweegt de Amerikaanse regering militaire en inlichtingenoperaties te gaan uitvoeren in de tribale gebieden van Pakistan.