Het is voorbarig nu al te spreken van een daling van de terreurdreiging. Dat zegt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vanmorgen.
Binnenlandse Zaken reageert daarmee op krantenberichten over een daling van het niveau van de terreurdreiging in Brussel de komende dagen.

Het Crisiscentrum wijst erop dat het wachten is op nieuwe elementen uit het gerechtelijk onderzoek en andere kanalen vooraleer te kunnen spreken van een definitieve verdere daling van het niveau van de terreurdreiging.

'Allicht zakt het niveau van dreiging de volgende dagen', zei Peter Mertens van het Crisiscentrum vanmorgen in De Standaard. Volgens hem zou de eerdere afbouw van het terreuralarm van niveau vier naar drie 'een eerste stap kunnen zijn naar een mogelijke geleidelijke afbouw' van het niveau van terreurdreiging.

Het terreuralarm is sinds 21 december van kracht in de hoofdstad. Vorige donderdag daalde het niveau van het terreuralarm in Brussel al van vier naar drie. Dat betekent dat volgens de analyse van het Orgaan voor de coördinatie van de Dreiging (Ocad) een aanslag niet meer 'imminent' is maar wel 'mogelijk en waarschijnlijk.'

'We wachten nu de nieuwe elementen af die de volgende dagen uit het gerechtelijk onderzoek zullen komen en die ons eventueel ook nog langs andere kanalen kunnen bereiken', aldus Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse zaken. 'Maar het ziet ernaar uit dat het dreigingsniveau nog verder naar beneden zal gaan.'

Het terreuralarm werd van kracht toen op 21 december 14 moslimextremisten uit de entourage van de veroordeelde moslimterrorist Nizar Trabelsi werden opgepakt. Zij zouden plannen gemaakt hebben om Trabelsi te bevrijden en om een 'blinde' terreuraanslag te plegen in Brussel.