Kajsa Bergqvist zet punt achter carrièrre
De Zweedse atlete Kasja Bergqvist zet met onmiddellijke ingang een punt achter haar carrière. Dat heeft de hoogspringster maandag gezegd aan de de Zweedse krant Expressen.
"Ik kan de nodige motivatie om verder te doen niet meer opbrengen", vertelt de 31-jarige Bergqvist, de wereldkampioene van 2005 en houdster van het wereldrecord indoor (2m08).

Bergqvist vertelt op de website van Expressen ook dat ze op 31 december trouwde met Maans Herngren. "Ik heb nu zin in een nieuwe leven", klinkt het.

Het afscheid van de Zweedse komt vrij onverwacht. In juli hebben in Peking de Olympische Spelen plaats en daar gold Bergqvist als één van de belangrijkste medaillekandidates. Op de Spelen van Sydney in 2000 won ze brons, de Spelen van Athene miste ze door een achillespeesblessure.

Bergqvist heeft naast haar outdoorwerelditel van 2005 in Helsinki ook nog twee wereldtitels in zaal op haar palmares staan (Lissabon 2001 en Birmingham 2003). Ze werd ook één keer Europees kampioene, in 2002 in München. Vier jaar later moest ze zich voor eigen publiek in Göteborg tevreden stellen met het brons, achter onze landgenote Tia Hellebaut en de Bulgaarse Venelina Veneva. Bergqvist was nochtans als topfavoriete gestart, nadat ze in februari van dat jaar het wereldrecord indoor op 2m08 had gebracht.

Het seizoen 2007 draaide voor Bergqvist uit op een ontgoocheling. Na een slechte start van het indoorseizoen, paste ze voor het EK indoor (waarop ze goud won in 2000 en 2002) om zich volledig te kunnen concentreren op de verdediging van haar wereldtitel. Op het WK in Osaka ontgoochelde ze echter met een 10e plaats.