Jean-Marie Dedecker trekt met zijn partij Lijst Dedecker (LDD) de taalgrens over. Bij de volgende regionale verkiezingen in 2009 zal LDD zowel in Wallonië als Brussel aanwezig zijn met een lijst. Zelf gaat hij niet veel tijd steken in de oprichting van de Franstalige partij 'de bon sens' verduidelijkt hij in een gesprek met Actua-TV.
LDD kan volgens hem in het zuiden van het land staan voor 'les Libéraux pour la Démocratie Directe' (de Liberalen voor Directe Democratie). De nieuwe partij zal vertrekken vanuit hetzelfde programma 'de bon sens' (gezond verstand) van LDD, verduidelijkt hij in een mededeling.

Dedecker wil de oprichting van een Franstalige zusterpartij overlaten aan een groep van Franstalige gemotiveerde mensen die een eigen partij willen oprichten op basis van het sociaal-economisch programma van LDD en gekoppeld aan de ambitie om Wallonië meer zelfstandigheid te geven en een eigen economische koers te laten varen. Het zijn volgens het kamerlid zowel bedrijfsleiders, politici, als gewone mensen die aandringen op de oprichting van een Franstalige LDD. Lijst Dedecker wil op die manier een ideologische partner vinden over de taalgrens, om samen de problemen van alle Belgen aan te pakken.

LDD wil dat de politieke beslissingen zo dicht mogelijk bij de mensen worden genomen, en dat de overheid direct verantwoordelijk kan worden gesteld voor haar daden. Sociaal-economisch komt dat neer op drastische belastingverlagingen, met een vlaktaks voor iedereen, op het inkrimpen en het efficiënter inzetten van de overheidsdiensten, en het in de hand houden van de 'wilde immigratie'.

Communautair zal de Franstalige LDD ook pleiten voor een maximale autonomie van de deelstaten, zowel van Wallonië als van Vlaanderen.

Volgens Dedecker krijgt LDD nu al zoveel vragen vanuit Franstalig België dat ze er van overtuigd is dat er ook daar een ruim potentieel voorhanden is. De partij moet klaar staan tegen de regionale en Europese verkiezingen van 2009, luidt het nog.