DAMASCUS - Het komende bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan het Midden-Oosten gaat niet over het bevorderen van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, maar over Iran. Dat heeft Moussa Abu Marzouk, een in Syrië gevestigde Hamas-leider, zondag gezegd.
'Het is heel duidelijk dat Bush op dit moment zijn ogen en aandacht richt op Iran en hoe daarmee om te gaan, en niet op de Palestijnse zaak', zei Marzouk, de tweede man van de Hamas-leiding in Syrië.

Bush wordt woensdag in Israël verwacht en zal in de dagen daarop de Westoever, Koeweit, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Egypte aandoen. In een zaterdag gepubliceerd vraaggesprek zei hij dat hij tijdens zijn bezoek samen met zijn bondgenoten in het Midden-Oosten een veiligheidsplan wil opstellen om Iran in toom te houden. Hij gaf geen details, maar Arabische diplomaten zeiden te verwachten dat Bush gematigde Golflanden, Egypte en Jordanië nauwere militaire samenwerking zal aanbieden.

Bush zei dat Iran nog steeds een bedreiging vormt, omdat het raketten blijft bouwen die kernkoppen kunnen dragen en tegen de wens van de internationale gemeenschap uranium blijft verrijken.