De Keniaanse oppositieleider Odinga heeft de voor dinsdag geplande protestbetoging afgelast. Volgens recente cijfers kostte de rellen na de presidentsverkiezingen van 27 december aan 486 mensen het leven.
Oppositieleider Odinga hoopt via internationale bemiddeling de crisis, die na de presidentsverkiezingen ontstond, op te lossen. Dit verklaarde hij na een ontmoeting met VS-gezant Jenadayi Frazer. De herverkozen president Kibaki kondigde later op de dag aan het parlement op 15 januari samen te roepen.

Er wordt verwacht dat de Ghanese president John Kufuor, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie, op korte termijn de aanhangers van Kibaki en Odinga met elkaar zal proberen te verzoenen.

Ondertussen loopt het dodenaantal nog steeds op. Afgelopen weekend nog zijn in het westen van Kenia zeven doden gevallen. 'De zeven werden gedood in het district Transoia toen ze een politiekantoor aanvielen waar vluchtelingen zich verscholen', verklaarde een verantwoordelijke bij de politie.

Het etnisch geweld heeft tot nu toe aan 486 mensen het leven gekost. Het cijfer is afkomstig van een speciale commissie die uitgebreid onderzoek heeft gedaan in de gebieden waar het geweld zich heeft afgespeeld.

UNICEF, het Kinderfonds van de VN, maakte intussen bekend ruim vijf miljoen dollar (3,4 miljoen euro) nodig te hebben om aan de noden van vrouwen en kinderen tegemoet te komen. UNICEF België steunt de internationale oproep. Giften zijn welkom op PR 000-0000055-55.