Amerikaanse soldaten overleden door slechte wapenuitrusting
The New York Times stelt de conclusies uit het rapport ook grafisch voor
NEW YORK - Acht op de tien Amerikaanse mariniers die in Irak om het leven zijn gekomen had kunnen overleven als ze een betere bescherming hadden gehad. Dat staat in een geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie. The New York Times kon het onderzoek inkijken.


Het gaat om soldaten die overleden zijn nadat ze verwondingen opliepen aan het bovenlichaam. De beschermende platen die in het vest zitten dat de meeste Amerikaanse militairen in Irak dragen, bedekken maar een deel van de borst en rug. Zeker 74 van de 93 fatale verwondingen die het Pentagon in een onderzoek analyseerde, waren veroorzaakt door kogels of granaatscherven in de schouders, zij of delen van de borstkas die de platen niet bedekken. Een derde van de dodelijke verwondingen in de borst of rug zaten zo dicht bij de randen van de beschermende platen, dat de uitkomst heel anders had kunnen zijn als die simpelweg groter waren geweest, blijkt uit het onderzoek.

Er is wel een betere wapenuitrusting beschikbaar sinds 2003, maar volgens dezelfde krant weigerde het Pentagon om die aan de militairen te geven. De krant baseert zich daarbij op anonieme militaire bronnen.