VIDEO: Seppe Smits wint Air & Style Rookie Challenge
Foto: rr
Seppe Smits heeft zaterdag de Air & Style Rookie Challenge in Innsbruck gewonnen, de meest prestigieuze Big Air competitie van Europa. Slechts 12 Rookies werden uitgenodigd. Seppe overklaste zijn leeftijdsgenoten met een gigantische Backside 1260°.
Het Bergisel stadion in het Oostenrijkse Innsbruck is niet enkel beroemd om de passages van het Vierschansen toernooi. Het is tevens de thuisbasis van Europa’s meest prestigieuze Big Air wedstrijd. 12.000 uitzinnige fans komen er jaarlijks 16 invited pro riders en 12 invited rookies aanmoedigen in hun strijd om de trofee der trofeeën: de 'Ring of Glory'. De Air & Style wordt reeds jaren aanzien als één van de meest progressieve snowboardcompetities ter wereld.

Voor het eerst behoorde een Belg tot de hoofdtabel. Seppe Smits maakte deel uit van de 12 invited rookies die streden om de eer, maar vooral om het ticket dat toegang geeft tot de pro-competitie van de editie van 2010.

Het was het de eerste wedstrijd voor Smits sinds zijn knieblessure die hij opliep in Saas Fee, en die hem vier weken uit de bergen hield. Maar het jong geweld uit Westmalle werkte hard aan zijn comeback en bewees niks van zijn gouden feeling verloren te zijn. Al van bij de training bleek hij tot de favorieten te behoren . De meest geduchte tegenstanders? Niki Korpela, Fins 'Rookie rider of the Year' en Germund Braaten, de Noorse Big Air kampioen. Die laatste blijkt op de cruciale momenten toch last te hebben van wedstrijdstress. Hij kon zijn dubbel corcks uit de training niet landen tijdens de wedstrijd. Dat deed Seppe wel. Hij landde de allereerste Belgische backside 1260° en legde zo de druk bij Korpela die als voorlaatste aan de slag moest. De Fin ging tot het uiterste maar zijn frontside 1440° was kwalitatief niet goed genoeg om Seppe te bedreigen. Onze landgenoot domineerde de Rookie Challenge van begin tot einde en heeft de mooiste overwinning uit zijn nog prille carrière op zak.

Morgen vertrekt Smits samen met Kevin Bronckaers en coach Jean-Valère Demard richting Breckenridge op trainingsstage. Begin januari staat immers de laatste World Cup pipe op het programma: de ultieme kans voor deelname aan de Olympische Spelen van Vancouver in 2010. Smits staat nog voor een loodzware opdracht (minstens top 20 op de World cup pipe in Kreischberg op 7 januari ).