Advocaat vervangt Koeman bij AZ
Foto: photo news
Dick Advocaat neemt de taak van de ontslagen Ronald Koeman over bij AZ. Advocaat combineert de job bij de Nederlandse eersteklasser met zijn functie van Belgisch bondscoach. In principe is het eerste duel van Advocaat meteen het cruciale Champions League-duel tegen Standard, maar vraag is of hij dan al plaatsneemt op de bank.

Toen Louis van Gaal vorig seizoen vertrok bij AZ contacteerde de Nederlandse club al eens Dick Advocaat. Advocaat had toen echter al zijn woord gegeven aan de Belgische voetbalbond en ging toen niet op het aanzoek in. Een half jaar later is het dus toch zo ver. Nederlandse bronnen meldden ons dat Advocaat tot het eind van dit seizoen de plaats van Ronald Koeman inneemt, die zaterdag werd ontslagen. Advocaat blijft ook Belgisch bondscoach.

Advocaat is pas sinds 1 oktober aan de slag als bondscoach. Advocaat won meteen zijn eerste wedstrijd tegen Turkije (2-0), maar verloor daarna de partij tegen Estland (2-0). Oefenwedstrijden tegen Hongarije en Qatar werden daarna wel nog gewonnen. Voor het einde van het seizoen staan nog een drietal oefenpartijen gepland voor de Rode Duivels, de EK-kwalificatie begint pas in augustus 2010.

Bij Standard, woensdag dus tegenstander van AZ en Advocaat, spelen met De Camargo, Carcela, Witsel, Defour en Mulemo vijf Rode Duivels. Bij AZ komt Advocaat de Belgen Dembélé, Swerts, Martens en Pocognoli tegen.

Koeman verbaasd

Ronald Koeman, die deze zomer het roer overnam toen Louis van Gaal naar Bayern München trok, werd gisterenochtend op staande voet ontslagen ondanks een contract tot juni 2011.

‘Te veel spelers haalden hun normale niveau niet’, gaf Marcel Brands, directeur voetbalzaken, aan als reden. ‘De resultaten vielen tegen en het elftal bleef maar kwakkelen. Dan moet je een beslissing nemen en niet blijven doorkabbelen.’ Koeman, eerder aan de slag bij Ajax, Benfica PSV en Valencia, zag het ontslag niet aankomen. ‘Ik was zeer verbaasd door de mededeling van de club’, zei de Nederlandse ex-international. ‘Ik heb geen moment het gevoel gehad dat het niet beter zou gaan. De verhouding met de spelers was niet de reden, wel het vertrouwen van de beleidsbepalers. Ik voel me echt klote.’ Ook assistent Toni Bruins Slot vertrekt bij AZ.

De druppel die de emmer deed overlopen voor de AZ-top, was de 1-2 nederlaag woensdagavond tegen Vitesse. Moussa Dembélé had AZ wel op voorsprong gebracht met zijn eerste competitiegoal sinds 15 augustus, maar in de tweede helft ging Vitesse nog op en over AZ. Nadien kreeg Dembélé ook nog eens rood na een opstootje met Stevanovic. De twee gingen met een lichte beweging hoofd aan hoofd staan en mochten beiden gaan douchen.

Koeman reageerde vrijdagavond nog erg misnoegd over de Belgische aanvaller. ‘Ik had deze week nog gezegd dat de spelers geen domme rode kaarten meer mogen pakken. Het is heel pijnlijk dat het twee dagen later weer gebeurt. Ik accepteer dit niet langer. Ik blijf niet waarschuwen.’

Koeman wilde Dembélé een straf opleggen. Of de Antwerpenaar daar nu bij Advocaat nog voor moet vrezen, is niet duidelijk.