MINA - Honderdduizenden pelgrims zijn zaterdag onder strenge bewaking naar de vallei van Mina, nabij Mekka, getrokken. Ze houden er een dag van gebed en bezinning bij het begin van de hadj.
De pelgrims, gekleed in twee witte niet-genaaide gewaden, wandelen of rijden met de bus een tiental kilometer tussen de vallei van Mina en Mekka.

De Saoedische autoriteiten kondigden officieel aan dat 1,7 miljoen buitenlandse moslims dit jaar zullen deelnemen aan de hadj. Volgens de lokale media zou het totale aantal pelgrims, Saoedi's en inwoners van het koninkrijk inbegrepen, rond de drie miljoen kunnen liggen.

Er zijn zowat 100.000 veiligheidsmensen ingezet om ongelukken en aanslagen te vermijden. In totaal zijn er 24 veldhospitalen met 4.000 bedden beschikbaar. Daarnaast zijn er ook 140 verzorgingscentra en 150 ziekenwagens voorzien. Bovendien zullen Amerikaanse helikopters uitgerust met de modernste apparatuur het hele proces vanuit de lucht begeleiden.

Zondag trekken de pelgrims naar de berg Arafat, waar ze lang zullen bidden en God om vergeving zullen vragen. De hadj is een van de vijf pijlers van de islam die elke moslim, indien hij er de middelen voor heeft, volgens de Koran één keer in zijn leven moet uitvoeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig