Kompany bezorgt Anderlecht eerste punten in Champions League
Foto: belga
Na twaalf verliesmatchen op rij kon Anderlecht eindelijk nog eens juichen op het kampioenenbal. Kompany veegde in Sevilla na 44 minuten de nul weg. Met een veredeld B-elftal behaalde paars-wit tegen een zwak Real Betis zijn eerste zege in dertien CL-wedstrijden. Drie op achttien, meer dan een kleine pleister op de wonde is het niet, want Anderlecht was ook dit seizoen onder de Europese groten een maatje te klein.

Dit was een oefenmatch. Laat dat duidelijk wezen. Meer dan de eer stond er niet op het spel. Of toch: voor Anderlecht het wissen van die schandelijke nul punten die het na twaalf CL-wedstrijden nog altijd achter zijn naam had staan.

Was het daarom dat Frankie Vercauteren met zijn invallers startte? De snipverkouden coach putte in ieder geval ruim uit zijn uitgebreide kern en stuurde Zitka, Juhasz, Baseggio, Tiote en Iachtchouk het veld in. En wist u nog dat ook Delorge, Pujol en Lovre de paars-witte kleuren verdedigen?

Trainer Ferrer van de hekkensluiter in de Primera Division liet net als zijn Brusselse collega enkele sterspelers rusten. Anderlecht startte niet onaardig aan de partij. Al duurde het tot de dertiende minuut eer Iachtchouk op voorzet van Kompany een eerste goede kans kreeg. De lob van de enige diepe spits ging maar net naast. Ook Tiote liet af en toe fraaie dingen zien, al vloog ook zijn schotje naast.

Een fluitconcert van het eigen publiek schudde de thuisploeg eindelijk wakker. Zitka ging eerst gepast plat op een schot van Oscar Lopez en net voor het halfuur stak Goor zijn doelman een handje toe door een schot van Rivas van de doellijn te halen.

Betis drukte Anderlecht weg, maar één minuut voor rusten deed Kompany waar paars-wit al meer dan een jaar niet meer in geslaagd was: scoren in de Champions League. Met een fraai doelpunt dan nog. Een verre voorzet van Baseggio vanop links, gekruist naar de vrijlopende Kompany op rechts. De Gouden Schoen schoot de bal beheerst door de benen van doelman Doblas.

Opkikker

Real Betis, dat ook wel een opkikker kon gebruiken, liet na de rust sterspeler Joaquin dan toch opdraven. Veel zoden bracht het niet aan de dijk. Fernando probeerde het dan maar vanop afstand, maar zijn schot vloog over.

De thuisploeg voerde de druk nog meer op. Vercauteren zag dat zijn elftal wat defensieve versterking kon gebruiken. Hij haalde Baseggio en Lovre naar de kant en bracht Tihinen en Zewlakow in. Gelukkig voor Anderlecht schoot Capi via de hakken van Kompany de gelijkmaker naast.

Vercauteren gunde Zetterberg zijn laatste Europese minuten. Anderlecht hield stand en alleen daarom verdiende paars-wit een pluim. Maar een echte waardemeter was deze wedstrijd uiteraard niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig