GENT - De Gentse imam die in de loop van 11 november door Osman C. werd opgebeld, sprak niet alleen met de man die later vier mensen zou doden, maar ook met zijn vrouw. Zij zou enkele uren later het eerste slachtoffer worden. Dat heeft het Gentse parket vandaag meegedeeld.

C. belde Muhsin Paksoy, de imam van de grote moskee aan de Gentse Kazemattenstraat, donderdag 11 november rond de middag op en deed zijn beklag over zijn vrouw, die volgens hem overspelig was. Op dat moment had hij zowel zijn vrouw als zijn zus al enkele uren vastgeboden aan een stoel en verscheidene malen geslagen.

Zaterdag raakte al bekend dat C. de imam toestemming om zijn vrouw te doden, en dat deze hem dat verbood, maar vandaag kwam aan het licht dat C.'s echtgenote zelf aan de telefoon kwam. Deze zou aan de imam gezegd hebben dat haar man haar had vastgebonden en folterde. 's Nachts doodde C. dan zowel zijn vrouw als zijn zus. Nadien reed hij naar Nieuwerkerken bij Aalst, waar hij zijn ex- vriendin en haar schoonmoeder vermoordde, en de nieuwe vriend van zijn ex zwaar verwondde. Tenslotte keerde C. nog terug naar Gent en probeerde ook de vermeende minnaar van zijn vrouw te doden.

Omdat de imam na het telefoongesprek de politie niet verwittigde, werd de man al op 24 november in verdenking gesteld wegens schuldig verzuim. Het gerecht gaat er immers van uit dat op basis van het telefoongesprek kon achterhaald worden waar C. op dat moment was, zodat het drama had kunnen vermeden worden.