BRUSSEL - Herman De Croo wordt de nieuwe ondervoorzitter van de VLD. Hij haalde zaterdag de meeste stemmen tijdens de verkiezingen voor het VLD-partijbestuur. De Croo kreeg 15.290 stemmen achter zijn naam.

Vier jaar haalde Verhofstadt meer stemmen dan De Croo.

Tweede werd premier Guy Verhofstadt met 15.027 stemmen. Vier jaar haalde Verhofstadt nog meer stemmen dan De Croo.

Dirk Sterckx, die dit jaar tot aan de verkiezingen even voorzitter was, haalt 14.345 stemmen. Vier jaar geleden stond hij op tien in de populariteitspoll. Karel De Gucht strandt op twaalf stemmen van Sterckx en wordt vierde. Op de vijfde plaats staat Patrick Dewael (13.395, vier jaar geleden nummer drie).

Daarna volgen Marc Verwilghen (11.594), Annemie Neyts (10.758) en Jean-Marie Dedecker (10.622). De senator is het laatste bestuurslid met meer dan 10.000 stemmen. Hij is ook de enige in de top vijftien die geen regeringslid of partijvoorzitter is of was.

De overige rechtstreeks verkozen bestuursleden zijn Marleen Vanderpoorten, Dirk Van Mechelen, Rik Daems, Vincent van Quickenborne, Patricia Ceysens en Marino Keulen.

Bij de VLD zetelen de ministers met een raadgevende stem in het partijbestuur. Ze worden gedurende hun mandaat vervangen door de kandidaten met de hoogste stemmen die niet verkozen raakten. Het gaat om Jeannine Leduc, Jaak Gabriels, Hugo Coveliers, Pierre Chevalier, Hilde Vautmans, Filip Anthuenis, Geert Versnick en Karel Pinxten. Enkel Brussels minister Guy Vanhengel geraakte niet rechtstreeks verkozen.

Het VLD-partijbestuur telt dertig leden. Alleen de stemmen voor de vijftien mandatarissen zijn al geteld. De namen van de vijftien niet-mandatarissen worden morgen bekendgemaakt.