Ex-bondscoach Raymond Goethals overleden
Foto: © afp
BRUSSEL - Voormalig voetbaltrainer en bondscoach Raymond Goethals is vandaag overleden. Hij was al een tijd ziek. Gisteren werd hij opgenomen in een Brussels ziekenhuis. Goethals is 83 geworden.

Raymond Goethals was de kleurrijkste figuur uit ons voetbal en een meester-tacticus die in België 'de Tovenaar' en in Frankrijk 'Raymond la Science' werd genoemd.

Als bondscoach hield hij verscheidene keren het Nederland van Cruijff in bedwang. Hij won Europacup II met Anderlecht en haalde de finale met Standard. Hij was al de 70 voorbij toen hij met Olympique Marseille EC I pakte. Twee omkoopaffaires brachten hem nadien in opspraak.

Reacties

In een eerste reactie zegt bondsvoorzitter Jan Peeters geschokt te zijn door het overlijden van Raymond Goethals: ,,Met zijn heengaan verliest België een groot voetbaltrainer én kenner van het Belgisch voetbal", aldus Jan Peeters.

Volgens George Leekens was ,Raymond Goethals tactisch één van de beste trainers die België heeft gekend. ,,Raymond Goethals wás voetbal’’, aldus Leekens, die onder meer onder Goethals voetbalde bij de nationale ploeg. ,,Hij was niet alleen een groot trainer, maar ook een groot mens’’, zegt de AA Gent-trainer. ,,Voor mij was hij als trainer een soort vaderfiguur’’. Voetbaltactisch was hij één van de besten, weet Leekens. ,,Hij kon vooral heel goed het spel lezen en had een geweldig visueel geheugen. Hij wist de tegenstander te bespelen op zijn zwakke plek. Hij vertrok vanuit een heel goede organisatie en wist zo het maximum uit een groep te halen. Hij wist bovenal dat het een collectief spel was’’. Ook psychologisch was hij sterk. ,,Hij kon de druk van de spelers weghalen’’, stelt Leekens nog.

Ook premier Guy Verhofstadt reageerde op het overlijden van de Belgische voetballegende en zei dat Raymond Goethals ,,tot ver buiten de voetbalwereld zal gemist worden’’. ,,Goethals was zonder twijfel een van de grootste en zeker meest eigenzinnige van alle voetbaltrainers. Als trainer haalde hij grote successen op Belgisch en Europees niveau. ,,De Tovenaar’’, zoals hij werd genoemd, was bovendien dankzij zijn overwinningen met Olympic Marseille tot een sportieve ambassadeur van ons land geworden. We hebben ook allemaal steeds genoten van zijn gezaghebbende voetbalcommentaren in onvervalst Brussels accent. Raymond Goethals zal tot ver buiten de voetbalwereld gemist worden. Ik wil dan ook mijn innige deelneming betuigen aan de familie en vrienden van Raymond en wens hun veel sterkte toe", aldus Verhofstadt.