Vlaanderen aan wereldtop voor onderwijs
BRUSSEL - Vlaanderen is een van de regio's met het beste onderwijs ter wereld. Dat blijkt uit Pisa 2003, een onderzoek dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) uitvoerde. Vlaanderen is wereldkampioen op het vlak van wiskunde.

Pisa is een driejaarlijkse studie in 41 landen die peilt naar de vaardigheden van vijftienjarigen. In Vlaanderen werden 5.000 leerlingen uit verschillende onderwijsrichtingen in 162 scholen getest. Hoofdthema van het onderzoek was wiskunde. Daarnaast werd ook leesvaardigheid, wetenschappen en de bekwaamheid om problemen op te lossen nagegaan.

Wiskunde

Net zoals drie jaar geleden komt het Vlaams onderwijs er heel goed uit. Vlaanderen staat op nummer één voor wiskunde, behoort tot de wereldtop voor probleemoplossen, moet qua leesvaardigheid alleen in Finland zijn meerdere erkennen en staat voor wetenschappen op de vijfde plaats (na Finland, Japan, Honkong en Korea).

Ook nu weer blijkt dat jongens sterker zijn in wiskunde en meisjes beter scoren voor leesvaardigheid. Voor wetenschappen halen beiden dezelfde resultaten.

Voor de Franse gemeenschap is er minder goed nieuws. Het Franstalig onderwijs scoort beduidend minder goed dan Vlaanderen. Voor wiskunde staat het maar op de 24ste plaats (de Duitstalige gemeenschap is 16de), voor wetenschappen op de 32ste plaats (Duitstalige gemeenschap 23ste), voor probleemoplossen op de 24ste plaats (Duitstalige gemeenschap 17de) en voor leesvaardigheid op nummer 31 (Duitstalige gemeenschap 15de).

Het gaat om een fenomeen dat al verschillende jaren opduikt. Volgens Luc Van de Poele van de UGent is het verschil in resultaten op het eerste gezicht merkwaardig omdat de onderwijsstructuren in Vlaanderen en over de taalgrens vrijwel dezelfde zijn. Het niet werken met handboeken, een kleinere discipline en minder gestructureerd werken, kunnen oorzaken zijn, meent de onderzoeker. Vandenbroucke tevreden

,,Dit is heel goed nieuws voor Vlaanderen waarop we fier mogen zijn, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Zelfgenoegzaamheid is een slechte raadgever'', zegt Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Toch kan Vlaanderen ook heel wat leren uit de studie, zegt de minster. ,,We zijn wereldkampioen wiskunde en ook de zwakste groepen doen het niet slecht, maar we moeten ook wereldkampioen van de zwakste groepen worden", aldus Vandenbroucke.