TONGEREN - Ruim 80 werknemers van het vorige vrijdag failliet verklaarde databedrijf Sentinel in het Zuid-Limburgse Wellen hebben vanmiddag actie gevoerd in Tongeren. De manifestanten werden door de politie van Tongeren begeleid naar de rechtbank van koophandel, alwaar een delegatie van het ACV en het ABVV ontvangen werd voor een onderhoud met de voorzitter van de handelsrechtbank.
De vakbonden eisen met name dat die hen meer duidelijkheid verschaft over het faillissement en meer bepaald over het gevoerde financiële beleid bij Sentinel, aldus vakbondssecretaris Eddy Kellens (ACV).

De Tongerse rechtbank van koophandel verklaarde de nv Sentinel, alsook de vennootschap Care 4 Data en de holding Care 4 Data vorige vrijdag failliet nadat de directie eerder op de dag zelf de boeken had neergelegd. De directie zag zich daar naar eigen zeggen toe genoodzaakt omwille van de moordende prijzenslag en de economische malaise in de datasector. Bij de twee NV’s en de holding werken in totaal 247 mensen. Tachtig werknemers, onder wie 60 arbeiders en 20 bedienden, konden vanaf vandaag/maandag opnieuw aan de slag via interimcontracten om een aantal lopende opdrachten af te werken. Ze blijven maximaal twee weken in dienst.

Financiële toestand

De vakbonden zijn niet te spreken over de manier waarop de directie hen de voorbije jaren in het ongewisse heeft gelaten over de financiële toestand van de bedrijven. Volgens vakbondsafgevaardigde Gaby Jaenen van het ABVV heeft de directie ,,nog veel meer verzwegen''. ,,De gesprekken met kandidaat-overnemers waren al bezig voordat het faillissement werd uitgesproken. Wij vragen ons bovendien luidop af wat de overnemer van plan is met het huidige management'', zo luidt het.

Volgens niet bevestigde bronnen is de directie van plan om de activiteiten van Sentinel in Wellen naar de vestiging in Hongarije over te hevelen omdat daar veel goedkoper kan geproduceerd worden. De vakbonden kunnen het verhaal niet bevestigen noch ontkennen.

Hoewel Sentinel het voorbije halfjaar geregeld technische werkloosheid diende in te lassen, liepen er de laatste maanden opnieuw orders binnen. Dat overtuigde het personeel er naar eigen zeggen van dat Sentinel aan de beterhand was en er nog een toekomst voor het bedrijf weggelegd was. Toch boekten de nv’s en de holding dit jaar verliezen na de lichte winst van vorig jaar, aldus nog Kellens. De door de rechtbank aangestelde curatoren voeren vandaag en morgen gesprekken met kandidaat-overnemers. De uitkomst daarvan zal mee bepalen of er nog een toekomst voor Sentinel in Limburg is weggelegd.