KABUL - De door de VS aangevoerde coalitietroepen in Afghanistan hebben een winteroffensief aangekondigd in heel het land tegen de radicaal islamitische Taliban en het terreurnetwerk Al-Qaeda.
Een woordvoerder van het Amerikaanse leger deelde vandaag in Kaboel mee dat de operatie ,,Lightning Freedom'' de weg moet effenen voor de parlementsverkiezingen in april. Met de operatie zal ook de druk op de Taliban en op Al-Qaeda verhoogd worden. Er werd niet meegedeeld wanneer het offensief wordt ingezet of hoeveel soldaten eraan deelnemen.

Onder scherpe veiligheidsmaatregelen zal overgangspresident Hamid Karzai dinsdag in Kabul de eed afleggen als eerste vrij verkozen president van Afghanistan. Op die plechtige ceremonie, twee maanden na de verkiezing, wordt onder andere Amerikaans vice-president Dick Cheney verwacht. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten deelde vandaag mee op elk mogelijk scenario voorbereid te zijn. Snelle interventietroepen voor op het land en in de lucht worden klaar gehouden.

Op 9 oktober heeft Karzai de eerste vrije presidentsverkiezing in de geschiedenis van Afghanistan gewonnen. Hij is als sinds de val van de Taliban drie jaar geleden overgangspresident.