Zeven explosies in Spanje na Eta-dreigement
Foto: epa
MADRID - In zeven Spaanse steden zijn vanmiddag in een tijdspanne van een half uur rond 13.30 uur zeven bommen ontploft. Er ontploften bommen in Léon, Avila, Santillana del Mar, Ciudad Real, Alicante, Valladolid en Malaga. Het ging om weinig krachtige bommen. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van de Baskische afscheidingsbeweging Eta. Volgens de Spaanse radio RNE raakten een vrouw en een meisje lichtgewond.
In Léon ontplofte een bom in een cafeteria. De materiële schade is beperkt en de buurt van de Plaza Pica Justa was op voorhand door de politie afgezet. In Valladolid evacueerde de politie alle toeristen van de Plaza Mayor. Daar ontplofte een kleine bom in een gesloten cafetaria. Ook in de kuststad Alicante had de politie op tijd de omgeving ontruimd en was er weinig schade. De aanslag in het Noord-Spaanse kuststadje Santillana del Mar gebeurde op de parking van de plaatselijke zoo.

Kort daarvoor hadden twee mannen die zegden te spreken namens de Baskische terreurorganisatie Eta, in een telefoontje aan de Baskische krant Gara gewaarschuwd dat er zeven bommen gingen ontploffen in zeven Spaanse steden: in het noorden Avila, Valladolid, Leon en Santillana del Mar, en in het zuiden Ciudad Real, Malaga en Alicante.

De aanslagen vallen juist op de ’dag van de grondwet’, een feestdag in Spanje waarop de goedkeuring van de grondwet wordt herdacht.

Sinds kort laat de Eta weer van zich spreken. Vrijdag ontploften vijf kleine bommen in de hoofdstad Madrid. Daarbij vielen geen slachtoffers en de schade bleef beperkt. Ook toen had de Eta op voorhand via de krant Gara gewaarschuwd voor de aanslagen. En zondag maakte de politie in Almeria een springlading onschadelijk die vandaag moest ontploffen.