Koetsjma wil dat uitspraak hooggerechtshof wordt opgevolgd
Leonid Koetsjma Foto: epa
KIEV - Het oordeel van het Oekraïense hooggerechtshof dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen moet worden overgedaan, dient te worden opgevolgd, heeft president Leonid Koetsjma maandag gezegd. Koetsjma zei ook dat hij bereid is een nieuwe regering te vormen als het parlement akkoord gaat met veranderingen in de grondwet.
De grondwetswijzigingen die Koetsjma probeert door te drukken zouden de rol van de president verzwakken en die van het parlement versterken. Waarnemers zien er een poging in van Koetsjma om politieke invloed te houden als oppositieleider Viktor Joesjtsjenko winnaar wordt van de nieuwe verkiezingsronde.

Een poging om de grondwetswijziging erdoor te krijgen in ruil voor door de oppositie gevraagde wijzigingen in de kieswet ketste zaterdag af, waarna het parlement voor tien dagen uiteen ging.

Koetsjma zei ook bereid te zijn tot een compromis over wijzigingen in de kiesraad, zei zijn woordvoerster.

Premier Viktor Janoekovitsj, die zich schoorvoetend heeft neergelegd bij het oordeel van het hooggerechtshof dat zijn verkiezingsoverwinning ongeldig is, bleef maandag wederom buiten zicht. Volgens een van zijn bondgenoten heeft hij griep en neemt hij een dag of twee om daarvan te herstellen. Wel bemoeit hij zich volgens de zegsman met de voorbereiding van zijn nieuwe verkiezingscampagne. Joesjtsjenko wil de wijzigingen in de kieswet snel doorgevoerd zien en heeft zijn aanhangers daarom opgeroepen hun beleg van overheidsgebouwen voort te zetten. De oppositieleider wil dat de mogelijkheid om te stemmen bij volmacht en bij mensen thuis komt te vervallen, omdat daarmee het meest is gefraudeerd. Ook wil hij laten vastleggen dat in alle kiescomités in het land vertegenwoordigers van de oppositie worden opgenomen.

Vandaag zou ook een nieuwe ronde van overleg met internationale bemiddelaars worden gehouden. De Poolse president Aleksander Kwasniewski is daarvoor naar Kiev onderweg en zou later weer naar Polen terugkeren, maakte zijn kantoor bekend. Ook de Litouwse president Valdas Adamkus vertrok naar Kiev. De buitenland-coördinator van de Europese Unie, Javier Solana, zal niet van de partij zijn volgens de Oekraïense kranten.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia kwamen vandaag de ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij elkaar voor overleg over de crisis in Oekraïne. De 55 landen tellende OVSE was een van de organisaties die waarnemers stuurden naar de op 21 november gehouden tweede verkiezingsronde en daarbij onregelmatigheden constateerden. De Bulgaarse minister Solomon Pasi, de huidige voorzitter van de OVSE, zei dat de nieuwe tweede ronde Oekraïne de kans biedt te laten zien dat het de democratische gezindheid van zijn burgers kan vertalen in goed georganiseerde, vrije verkiezingen. Hij drong met name aan op een eerlijke campagne met onbevooroordeelde verslaggeving door de staatsmedia.

De Nederlandse minister Ben Bot riep als EU-voorzitter alle lidstaten van de OVSE op waarnemers naar Oekraïne te sturen. Verwacht wordt dat het aantal OVSE-waarnemers zal worden verdubbeld tot duizend.

Zweden maakte maandag bekend dertig waarnemers naar de verkiezingen van 26 december te sturen. De eerdere Zweedse bijdragen bestond uit zestien waarnemers.