BRUSSEL - Als gevolg van het instorten van de Verbrande Brug in Grimbergen zaterdag stonden er vanmorgen lange files op de Brusselsesteenweg en de Vilvoordsesteenweg in Grimbergen.
Volgens commissaris Muyldermans is er nauwelijks verkeer in de buurt van de Verbrande Brug. ,,Maar op andere verkeersassen duiken plots veel langere files op dan normaal'', aldus politiecommissaris Muyldermans. ,,Zo stond er vanmorgen twee kilometer file op de Vilvoordse- en Brusselsesteenweg, vanaf de kerk van Vilvoorde richting Grimbergen. Vooral de rotondes zorgen voor problemen. Ook de opritten naar de ring stonden geblokkeerd.''

De verkeersellende kan nog maanden aanslepen omdat de herstelling van de brug nog niet voor morgen is. Intussen benadrukt commissaris Muyldermans dat de brug van Humbeek de hele tijd open is en was voor het verkeer. ,,Ergens werd het bericht de wereld ingestuurd dat er geen verkeer over de brug zou mogen. Dat klopt niet. Er kan wel geen scheepvaartverkeer langs die brug omdat ze opnieuw gecontroleerd wordt na problemen vrijdag''.

Vanmorgen zijn de werken gestart waarbij het het ingestorte brugdek wordt weggehaald. Er zijn twee grote kranen van de firma Sarens ter plaatse die het brugdek kunnen optillen en een drijvend ponton dat het 240 ton wegende gevaarte kan dragen.

Het bergen van brugdek zal vermoedelijk enkele dagen duren en ten vroegste woensdag klaar zijn. Het dek zal dan voor herstelling naar Zemst gebracht worden. Pas dan kan het scheepverkeer opnieuw hervatten. De herstelling van de brug zelf kan enkele maanden in beslag nemen.