Twaalf doden na aanval op Amerikaans consulaat Jeddah
RIYAD - Saudische veiligheidstroepen hebben vanmorgen het Amerikaanse consulaat in de Saudische havenstad Jiddah bestormd nadat een groep moslimextremisten het consulaat hadden aangevallen. In totaal zijn bij de aanval en de bestorming twaalf doden gevallen. Het gaat om vijf niet-Amerikaanse medewerkers van het consulaat, vier Saudische veiligheidsagenten en drie extremisten.

De moslimextremisten gooiden eerst explosieven naar de poort van het complex, waarna ze het terrein van het consulaat al schietend binnendrongen. Daar gijzelden ze enkele Sudanezen en Indiërs, die op het consulaat werken.

Vervolgens werd korte tijd onderhandeld over de vrijlating van de gijzelaars, maar toen dat te lang duurde en de gijzelnemers dreigementen uitten, werd het terrein bestormd door Saudische veiligheidsagenten. Bij de bestorming konden twee gewonde extremisten ingerekend worden.

Volgens ooggetuigen gingen de Saudische veiligheidsagenten ook het consulaatgebouw zelf binnen. Het gebouw staat midden op het terrein en is omheind met een drie meter hoge muur met daarop prikkeldraad. In het gebouw werd een hevige schotenwisseling gehoord. Het is nog onduidelijk wat zich in het consulaat heeft afgespeeld.

De Amerikaanse ambassade in Riyad en het consulaat in Dahran zijn omwille van de veiligheid voor onbepaalde tijd gesloten.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar de Saudische autoriteiten gaan ervan uit dat Al-Qaeda achter alle aanslagen en aanvallen zit die de afgelopen twee jaar in Saudi-Arabië hebben plaatsgevonden.

De reeks aanvallen op westerse doelen in Saudi-Arabië begon in 2003 met drie gelijktijdige bomaanslagen op appartementencomplexen in Riyad waar veel Amerikanen en Europeanen woonden. Bij de aanslagen kwamen 35 mensen om, onder wie de negen zelfmoordterroristen. Een zelfmoordaanslag op een westers wooncomplex in Riyad later dat jaar kostte aan zeventien mensen het leven.

De Saudische autoriteiten pakten de moslimextremisten, die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hadden opgeëist, daarop keihard aan. De aanpak leek even te helpen, maar in mei dit jaar kwamen 22 mensen om het leven bij een groots opgezette aanval van extremisten op een recreatiecomplex in de Saudische stad Khobar.