200 uur werkstraf voor Frank Vandenbroucke
Foto: rr
DENDERMONDE - Wielrenner Frank Vandenbroucke is in Dendermonde veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, bij voorkeur uit te voeren in de gezondheidszorg. Doet hij dat niet binnen de 12 maanden na de uitspraak, dan riskeert hij een gevangenisstraf van één jaar. Vandenbroucke moest zich verantwoorden voor het bezit van doping. De producten in kwestie werden eind februari 2002 in zijn woning aangetroffen.

De verdediging van de renner had eerder al gepleit dat de rechtbank niet bevoegd was om Vandenbroucke te veroordelen, omdat hij voor dezelfde feiten al een tuchtstraf had gekregen van de disciplinaire commissie. Maar daar hield de rechter geen rekening mee. Het is niet omdat hij gestraft is door de Vlaamse gemeenschap wegens dopingbezit, dat de federale drugswet niet meer kan toegepast worden, oordeelde de rechter.

De rechter oordeelde dat een beroepssporter die door de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap veroordeeld wordt tot een tuchtstraf, toch nog strafrechterlijk vervolgd kan worden. Bij de lange lijst verboden producten die na een huiszoeking bij VDB werden gevonden, zat bijvoorbeeld ook morfine.

De rechtbank achtte zich wel bevoegd om een beroepsrenner met een tuchtstraf op zak, nog eens te vonnissen, nu op basis van de federale drugswet. ,,De wetten die voor alle Belgen gelden, gelden ook voor beroepsrenners". Anders krijg je absurde situaties waarbij een sportbeoefenaar die ter voorbereiding van een wedstrijd betrapt wordt op doping, niet meer vervolgd zou kunnen worden als hij bijvoorbeeld cocaïne bij zich heeft, schreef de rechter in zijn vonnis.

Vandenbroucke was niet aanwezig bij de uitspraak. De verdediging van VDB is blij met de ,,lichte" straf, maar blijft bij haar stelling dat de strafrechter in deze zaak onbevoegd was om een uitspraak te doen. ,,Dit kan een precedent worden voor andere sporters, als de zaak hier stopt", zegt advocaat Luc Deleu. VDB liet op voorhand al weten dat hij zich kan vinden in een werkstraf.

De dopingzaak rond Frank Vandenbroucke ging aan het rollen toen de Franse verzorger Bernard Sainz op 27 februari 2002 werd tegengehouden bij een verkeerscontrole. In de koffer van zijn voertuig vond de politie allerlei medicijnen en producten. Toen hij zei dat hij gelogeerd had bij VDB, zochten en vonden de speurders daar een hele apotheek verboden middelen. Na toxicologisch onderzoek omschreef een arts de producten als het arsenaal van ,,een nierinsufficiënte dwerg die lijdt aan bloedarmoede, een hartafwijking en geestelijk gestoord gedrag" .