PARIJS - De Franse politie verstopt voor de training van speurhonden geen explosieven meer in bagage van vliegtuigpassagiers. Dat heeft de politieleiding gisteren beslist nadat vrijdagavond bij een oefening op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een pakje met 100 tot 150 gram kneedbare springstof was zoekgeraakt.

De springstof is vermoedelijk met een van de negentig uitgaande vluchten vertrokken. Omdat ontstekers ontbraken bestond er weinig gevaar dat de stof zou exploderen, maar de nietsvermoedende passagier in wiens of wier bagage het pakje is verstopt, zou in een lastig parket kunnen komen als het door de autoriteiten in het land van bestemming wordt aangetroffen.

,,De procedures die vrijdagavond zijn gevolgd zijn niet meer toegestaan'', zei politiewoordvoerder Pierre Bouquin. Twee agenten kunnen disciplinaire stappen tegemoet zien, voegde hij eraan toe.

De agenten hadden niet opgelet op de bestemming van de bagage waarin zij de explosieven hadden verstopt. De autoriteiten waarschuwden de maatschappijen waarvan vrijdagavond vluchten uit Parijs waren vertrokken. Enkele toestellen werden na aankomst in Los Angeles en New York gecontroleerd, maar er werd niets gevonden. Bouquin zei dat nog geen passagier de vondst van een vreemd pakje heeft gemeld.