De situatie in Pakistan blijft gespannen. De oproerpolitie trad dinsdag opnieuw brutaal op tegen advocaten van de oppositie die ondanks een samenscholingsverbod in meerdere steden tegen de uitzonderingstoestand protesteren.
Minstens 100 demonstranten werden volgens ooggetuigen opgepakt, verschillende advocaten werden in elkaar geslagen. De door de militaire machthebber Pervez Musharraf ontslagen opperrechter Iftikhar Chaudhry riep zijn landgenoten op zich te verzetten tegen de ‘dictatuur’. Oppositieleidster Benazir Bhutto kondigde voor vrijdag massale betogingen aan.

De Pakistaanse regering wees de groeiende internationale kritiek op de zaterdag afgekondigde noodtoestand van de hand. Dat is een ‘binnenlandse aangelegenheid’, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad. De ‘buitengewone’ beslissing werd genomen om tegen ‘buitengewone uitdagingen’ als terrorisme en extremisme te kunnen optreden. Van bevriende landen wordt begrip verwacht voor deze stap.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Musharraf opgeroepen de democratie te herstellen. Bush wil dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen en dat Musharraf zijn aftreedt als militair bevelhebber. Tegelijkertijd benadrukte Bush echter dat de Pakistaanse president een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de moslimextremisten is. Eerder hadden onder andere de Verenigde Naties en de Europese Unie de noodtoestand scherp bekritiseerd.

Sinds zaterdag heeft de oproerpolitie volgens schattingen 3.500 mensen opgepakt. Tot de tot nog toe grootste demonstraties was het maandag gekomen. Bij het neerslaan ervan werden tientallen betogers gewond. Ook dinsdag rukten in verschillende steden weer advocaten de straten op. In Multan in Centraal-Pakistan beschuldigden de demonstranten Musharraf van ‘pure schending van de grondwet’. Ook in Lahore, Karachi en andere grootsteden kwam het volgens mediaberichten tot protest.

De ontslagen opperrechter Chaudhry verklaarde in een telefonische boodschap aan ziin landgenoten dat de tijd rijp is om zich tegen de ‘dictatuur’ te verzetten. Na de afkondiging van de noodtoestand werden de anti-Musharrafgezinde opperrechter en zeven andere hoge rechters uit hun functie gezet en onder huisarrest geplaatst.

Bhutto wou naar de hoofdstad Islamabad reizen om met leiders van andere oppositiegroepen een massale betoging voor komende vrijdag in de stad Rawalpindi voor te bereiden. Musharraf moet de noodtoestand onverwijld opheffen en naar de democratie terugkeren, zei ze aan de Britse krant The Times. Ze zal de leden van haar Pakistaanse Volkspartij PPP oproepen om aan de betoging deel te nemen. ‘Indien we niets ondernemen, kan Musharraf denken dat het land hem steunt in wat tot dusver is gebeurd, maar dat doet het land niet’, zei ze in de havenstad Karachi.