In scherpe bewoordingen vraagt de Europese Unie de Pakistaanse autoriteiten om de grondwet onmiddellijk in ere te herstellen, de politieke gevangenen vrij te laten en alles in gereedheid te brengen om in januari parlementsverkiezingen te organiseren. Een belangrijke oppositieleider is zijn huisarrest ontvlucht en is ondergedoken.
De Unie eist voorts dat president Pervez Musharraf ontslag neemt als hoofd van de strijdkrachten. De Europese Unie erkent wel dat de vrede en veiligheid van Pakistan momenteel worden bedreigd. Toch stelt de EU dat democratie, respect voor mensenrechten en rechtstaat de beste waarborg zijn om stabiliteit en groei te bevorderen.

President Musharraf, die ook opperbevelhebber van het leger is, pleegde zaterdag zijn ‘tweede staatsgreep’ door de noodtoestand uit te roepen. De grondwet is opgeschort, politieke tegenstanders bij bosjes in de cel gegooid.

Oppositieleider ondergedoken

Het Pakistaanse oppositielid Imran Khan zou uit huisarrest gevlucht zijn. De leider van de Beweging voor Gerechtigheid is uit angst voor represailles ondergedoken. Dat zei zijn ex-vrouw Jemima Khan vandaag in Londen.

Haar ex schreef in een e-mail dat de politie zijn huis in Lahore ondersteboven heeft gehaald en familieleden heeft mishandeld. ‘Ze gebruiken brutaal geweld tegen advocaten, mensenrechtenorganisaties en politieke activisten, en alle echte oppositieleiders zitten in de gevangenis’, schreef Imran Khan, die zondag onder huisarrest werd geplaatst.

Jemina Khan zei dat ze voor zijn leven vreest. Hij zou zich verbergen met het grootste deel van zijn partijleden en ‘met duizenden anderen’.