PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft de voorzitters van de Franstalige partijen opgeroepen woensdagmorgen rond de tafel te gaan zitten, mocht de bijeenkomst van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken morgen niet worden uitgesteld. Of zo'n bijeenkomst er ook daadwerkelijk komt, is onduidelijk.
'De Franstaligen moeten met één stem spreken indien hun rechten morgen frontaal worden aangevallen', stelde Di Rupo in een mededeling.

Volgens de socialistische partijvoorzitter zou een uitstel van de commissie de mogelijkheid creëren voor oranje-blauw om hun zoektocht naar een oplossing voort te zetten.

'Mocht het gezond verstand het niet halen en de vergadering van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de splitsingsvoorstellen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde woensdagnamiddag plaatsvinden', dan vindt Di Rupo dat de Franstalige partijvoorzitters vanaf morgenochtend rond de tafel gaan zitten.

'Het is belangrijk om over de grenzen tussen meerderheid en oppositie heen een gezamenlijke reactie voor te bereiden van de Franstalige democratische partijen. De Franstaligen moeten uit een mond spreken en handelen indien hun rechten frontaal worden aangevallen', aldus Di Rupo.

In functie van die eventuele vergadering, houdt de voorzitter van het parlement van de Franse gemeenschap, Jean-François Istasse, zich klaar om de procedure van een belangenconflict te starten. Dat moet het mogelijk maken de bespreking van de wetsvoorstellen op te schorten, waarschuwt Di Rupo.

'Niet aan PS'

In de omgeving van MR-voorzitter Didier Reynders wordt ontkend dat er een dergelijke bijeenkomst op het programma staat. Omdat de MR de grootste Franstalige partij is, komt het Reynders toe daarvoor de anderen uit te nodigen, en dat is nog niet gebeurd.

'Indien ik de noodzaak daartoe voel, zal ik het initiatief nemen om de Franstalige partijvoorzitters samen te roepen, maar het is niet aan de PS om zo’n initiatief te nemen. Wij hebben altijd de regels gerespecteerd. Dat iedereen dat doet", reageert Reynders.