Het weekblad Humo heeft de Brusselse groep Tristand verbannen uit Humo’s Top 20. De band was met het volstrekt onbekende nummer ’Obscene’ binnengekomen op twee en dat is volgens de redactie van het blad niet mogelijk zonder gesjoemel met de stemmen.
De Top 20 wordt elke week samengesteld op basis van de mening van de Humo-lezer. Om een stem uit te brengen is enkel de opgave van naam en e-mailadres vereist, 'maar we overwegen om voortaan ook vingerafdrukken te eisen', grapt hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal.

Aanleiding van de hetze is het Brusselse Tristand, een groep die vooralsnog enkel in eigen contreien bekendheid geniet. Desondanks slaagde het drietal er vorige week in om Humo’s hitlijst binnen te komen op twee. Dat is één plaats hoger dan ’Make It Wit Chu’ van Queens of the Stone Age en twee plaatsen hoger dan ’The Pretender’ van Foo Fighters, twee platen die niet van de radio zijn weg te denken.

'Een duidelijk geval van gesjoemel met de stemmen', stelt Humo-opperhoofd Jörgen Oosterwaal. 'Bewijzen hebben we niet, maar iedereen met gezond verstand weet dat een volstrekt onbekende groep niet plots met duizenden stemmers voor de dag kan komen.'

Fraude dus? 'Geen sprake van', zegt Willem van Gulck, manager van platenfirma Musicarena. 'Via de site hebben wij de fans opgeroepen om deel te nemen aan Humo’s Top 20, maar wij hebben niemand aangespoord om meerdere stemmen uit te brengen.'

Vanaf volgende week mag Tristand opnieuw zijn kans wagen in Humo’s Top 20. Afwachten of de groep zijn stunt, op al dan niet legale wijze, herhaalt.