Misson opent pleidooi in zaak Kashechkin
Voor de rechter in kort geding in Luik is de zaak van de Kazach Andreï Kashechkin tegen de Internationale Wielerunie (UCI) gestart.
De renner, die op 1 augustus tijdens een onaangekondigde controle op vakantie in Turkije betrapt werd op bloeddoping, betwist de bevoegdheid van een private sportbond als de UCI om controles uit te voeren. Volgens hem is dat louter een taak van de overheid. Een uitspraak wordt binnen twee weken verwacht.

De advocaat van Kashechkin, meester Luc Misson, somde in zijn argumentatie verschillende redenen op waarom de UCI-controles een inbreuk zouden zijn op de rechten van de mens. Zo zouden ze onder andere de privacy schenden. Bovendien betwistte Misson de geldigheid van de tegenexpertise, die 22 dagen na de analyse van het A-staal en dus te laat gebeurde.

Misson riep verschillende inbreuken op de conventie van de rechten van de mens. Zo was de renner verplicht om afstand te doen van zijn rechten als hij bij de UCI zijn licentie wilde verkrijgen en moest hij akkoord gaan met het reglement van de UCI en de eventuele sancties. Kashechkin had geen vrije keuze om zich al dan niet aan die voorwaarden te onderwerpen als hij zijn beroep wilde uitoefenen. Volgens Misson mag het nergens verplicht zijn om een licentie te hebben om te kunnen werken en heeft elke mens recht op een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak vooraleer berecht te worden.

'De UCI legt door zijn reglement en procedures een privatisering van de strafmaat op en eigent zich het recht toe om een renner die verdacht wordt van dopinggebruik zijn werk af te nemen. Ze willen een dopingverdachte te pletter doen vallen', stelt de verdediging.

De 27-jarige Kashechkin, die na zijn positieve plas ontslagen werd door Astana, riskeert een schorsing van twee jaar en een bijkomende ban twee jaar uit de ProTour. Volgens Misson moet zijn cliënt zo snel mogelijk van alle blaam gezuiverd worden zodat de renner opnieuw zijn beroep kan uitoefenen. Gebeurt dit niet, dan gaat Misson in beroep en vervolgens in cassatie. Krijgt hij ook daar ongelijk, dan stapt Misson naar het hof van de rechten van de mens. "Als men ons verplicht om zo ver te gaan, dan staan we sterk", zei Misson. "Dan zal het arrest immers een wereldwijde waarde hebben of toch minstens een Europese."

Misson, die naam maakte met het Bosman-arrest in het voetbal, vertelde verder dat hij een procedure ten gronde inleidt tegen de twee dokters die de controle in Turkije uitvoerden. Volgens de advocaat hebben ze zich bezondigd aan illegale praktijken.

Volgens de advocaat van de tegenpartij, Jean-Louis Dupont, kan deze zaak voor een precedent zorgen. "Als men Kashechkin gelijk geeft in het principe dat alleen de overheid zich mag bezighouden met doping, dan kunnen we de boeken sluiten", vreest hij.