Turkije heeft een plan opgesteld voor zijn optreden tegen Koerdische rebellen die opereren vanuit Noord-Irak en heeft de Verenigde Staten van het plan op de hoogte gebracht. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül dinsdag gezegd.
Wat het plan behelst wilde Gül niet zeggen. De president zei wel dat de Koerdische rebellenbeweging PKK niet alleen een gevaar vormt voor Turkije, maar ook de stabiliteit van Irak bedreigt.

De VS en Irak hebben Turkije met klem verzocht geen grootscheepse aanval uit te voeren op PKK-bases in Irak. Daarvoor heeft de regering onlangs toestemming gekregen van het Turkse parlement.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan kreeg maandag in Washington van president George Bush de belofte los dat de Amerikanen militaire inlichtingen over Koerdische rebellen zullen delen met de Turken. Volgens Gül was de reis van Erdogan deels bedoeld om het Turkse plan van aanpak mee te delen. Het plan was al opgesteld voor Erdogans vertrek, zei Gül.

In de afgelopen maand hebben Koerdische rebellen meer dan veertig Turken omgebracht. Irak en de VS zijn tegen een Turks offensief in Noord-Irak omdat dit gebied juist relatief rustig is.