Euronext Brussel volgt de bescheiden opwaartse lijn van zijn Europese collega's.


Rond 13.20 uur noteert de Bel20 0,4 procent hoger op 4.300,77 punten. De beurskorf telt 6 dalers en 13 stijgers. Sterkste stijger is Bekaert, dat 2,6 procent hoger gaat tot 93,92 euro. De staaldraadgroep boekt daarmee zijn eerste winst in zeven dagen.

De bankwaarden kunnen wat herstellen van de opdoffer die ze gisteren te verwerken kregen nadat het Amerikaanse Citigroup verdere waardeverminderingen had aangekondigd als gevolg van de kredietcrisis. Beleggers tasten wel nog steeds in het duister over de mogelijke impact die de kredietcrisis zou kunnen hebben op de derdekwartaalcijfers. Vandaar dat de Belgische grootbanken, ondanks een bemoedigende start, geen al te sterke prestaties neerzetten in Brussel. Fortis moet de rol alweer lossen.

Fortis verliest 0,3 procent op 19,81 euro, na een hogere opening. Nochtans verhoogden zowel Citigroup als het Britse beurshuis Fox-Pitt Kelton hun advies voor de financiëledienstengroep, die donderdag met cijfers komt. Dexia staat 0,5 procent hoger op 19,24 euro en KBC boekt een winst van 1 procent op 92,62 euro.

Op de brede markt springt Jensen Group in het oog met een winst van 6,5 procent op 8,89 euro. Beleggers reageren verheugd op het feit dat de producent van industriële wassystemen zijn omzetverwachting voor dit jaar optrekt tot 210 à 220 miljoen euro. Totnogtoe had het bedrijf uit Gent nog een omzet van 200 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Jensen rekent ook op een verbetering van het operationele resultaat, al geeft het bedrijf hier geen concrete cijfers voor. Het optimisme bij Jensen zet KBC Securities er alvast toe aan zijn koersdoel te verhogen van 9,5 naar 11 euro. Het advies blijft wel 'buy'.

Biotechgroep Thrombogenics zet haar winstreeks verder en spurt 4,3 procent hoger tot 9,44 euro. Sectorgenoot Devgen, gisteren nog goed voor een winst van ruim 5 procent, moet het vandaag stellen met een bescheiden 0,6 procent op 18,15 euro.

ICOS Vision Systems gaat 0,2 procent hoger tot 30,31 euro. De Leuvense producent van chipinspectiesystemen meldde deze ochtend dat het de kosten terugbetaald krijgt voor de rechtszaak over patentinbreuken met het Amerikaanse Scanner. ICOS krijgt in totaal zo'n 2,3 miljoen euro terugbetaald door Scanner, dat in mei dit jaar het onderspit moest delven in de rechtszaak tegen ICOS.

Biergroep Duvel Moortgat verliest 1,9 procent op 42,96 euro. Analist Marc Leemans van Bank Degroof verlaagde zijn advies van accumulate naar hold. Duvel publiceerde weliswaar mooie halfjaarcijfers, maar verhoogde zijn vooruitichten voor de rest van het jaar niet als gevolg van de stijgende grondstoffen en de slechte zomer.

GIMV staat 0,5 procent hoger op 47 euro. De investeringsmaatschappij neemt een belang van 60 procent in de Nederlandse industriële dienstverlener Numac. Financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt.