Turkije moet het tempo van zijn politieke hervormingen versnellen. Het land moet de rechten van minderheden en de vrijheid van meningsuiting waarborgen en nog een aantal hervormingen doorvoeren alvorens het land lid kan worden van de Europese Unie.
Het tempo waarin Turkije hervormingen doorvoert, is de afgelopen twee jaar afgenomen, staat in het rapport.

De EU maakt zich vooral zorgen over het controversiële artikel 301 in het Turkse wetboek van strafrecht. Op basis van het artikel zijn mensen als de schrijver Orhan Pamuk vervolgd wegens het beledigen van de Turkse identiteit.

Sommige Turkse leiders, onder wie president Abdullah Gül, hebben onderkend dat artikel 301 schadelijk is voor het Turkse streven om toegelaten te worden tot de EU, maar de wet is vooralsnog niet aangepast. Rehn zei dat het onacceptabel is dat intellectuelen in Turkije kunnen worden vervolgd voor het uiten van een mening zonder daarbij tot geweld op te roepen.

In het rapport staat ook dat het Turkse leger nog altijd te veel politieke invloed heeft. De constitutionele crisis van eerder dit jaar is door de Turkse regering evenwel goed bezworen, aldus de EC.

De onderhandelingen met Turkije - een overwegend islamitisch land met 71 miljoen inwoners - zijn opgedeeld in 35 beleidsterreinen. Acht daarvan zijn bevroren vanwege de Turkse weigering om lucht- en zeehavens open te stellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. Rehn zei dinsdag echter dat mogelijk in de komende weken de onderhandelingen over twee nieuwe beleidsterreinen (gezondheidszorg en consumentenbeleid en trans-Europese netwerken) worden gestart.