Mannelijke opmars in de Belgische keuken
Ook de liefde van de Belgische vrouw gaat door de maag. Het is een van de vaststellingen die Unilever, heeft gemaakt uit een enquête over het kookgedrag. 'Het klassieke rollenpatroon ruimt plaats voor meer testosteron in de Belgische keuken', luidt een van de stellingen.
Onderzoeksbureau Insites nam de enquête af bij 1.000 Belgische mannen en vrouwen tussen 25 en 55 jaar. Tweeënnegentig procent van de Belgische vrouwen zou maar al te graag de schort af en toe doorgeven aan de man, zo blijkt. Vijfenvijftig procent van de vrouwen werd al eens getrakteerd op een zelfgemaakt etentje door een man. De helft van die mannelijke koks slaagde er in hun vrouwelijke tafelpartner te imponeren.

Toch staan vrouwen in 65 procent van de huishoudens in voor de dagelijkse maaltijd. Maar mannen vinden koken leuker dan vrouwen. Negenentachtig procent van de mannen hanteert met plezier braadpan, mixer en oven. Bij de vrouwen kookt 79 procent graag. Bovendien blijkt dat mannen langer koken. Gemiddeld spendeert de Belgische keukenprins 47 minuten aan het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Bij de vrouwen is dat 42,5 minuten.

Maar het kookpatroon is verschillend. Vrouwen koken meestal alleen (66 procent). Mannen koken vaker samen met hun partner of kinderen (75 procent). Mannen verkiezen ook meer pittige ingrediënten, vrouwen gaan vaker voor een zachtere smaak.

Tweeënzeventig procent van de ondervraagden is experimenteel in de keuken en gebruikt geregeld nieuwe ingrediënten. Toch zegt bijna de helft van de ondervraagden regelmatig geen inspiratie te hebben. Het kookboek blijft wel een belangrijke bron van inspiratie, maar het internet als ideeënleverancier in de keuken is in opmars.

Driekwart van de vrouwen zegt regelmatig ideeën op te doen op het internet. Om op die trend in te spelen, ontwikkelde Solo een website met meer dan 750 keukenideeën. Kookliefhebbers kunnen er ook hun keukenprofiel bepalen.