Zestig Taliban-strijders op motorfietsen en in open bestelwagens zijn in de nacht van maandag op dinsdag een district in Midden-Afghanistan binnengevallen en hebben dat zonder veel moeite ingenomen. De operatie kostte een Taliban-strijder het leven. Een politieman raakte gewond.
De rebellen vertoonden zich een dag of vijf geleden voor het eerst in de buurt van het centrum van het district Kajran in de provincie Day Kundi. Ze posteerden zich op een berg en begonnen vandaar af te schieten. Vervolgens blokkeerden zij de toegangsweg.

Maandagavond reden de rebellen het district binnen en joegen zij de politie op de vlucht. De plaatselijke autoriteiten zeiden tevergeefs om hulp van het Afghaanse regeringsleger en de NAVO-troepen te hebben gevraagd. Kjaran grenst aan de uiterst onrustige provincies Helmand en Uruzgan.

De afgelopen week wisten Taliban-strijders ook al twee districten in de westelijke provincie Farah in te nemen. De Taliban willen zo de zwakte van de Afghaanse regering aantonen.

De regering zegt dat dit soort veroveringen weinig voorstelt. Vaak zouden de rebellen een districtscentrum maar enkele uren en hooguit enkele dagen in handen weten te houden.