Minstens zestien personen raakten vermist na een grondverschuiving in de Mexicaanse staat Chiapas, meldt het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens lokale krantenberichten zijn mogelijk meer dan 30 mensen om het leven gekomen.
Meer dan 100 huizen werden bedolven. De grondverschuiving deed zich voor in het dorp San Juan de Grijalva in de omgeving van het stuwmeer Peñitas aan de grens met de deelstaat Tabasco.

Na een enorme bergverschuiving was de grondmassa in de rivier Grijalva gestort, waardoor het water abrupt werd omgeleid. In totaal zijn 30 dorpen getroffen; negen dorpen waren van de buitenwereld afgesloten.

Naast de reddings- en bergingswerken behoren volgens de autoriteiten de levering van medicamenten en levensmiddelen tot de belangrijkste taken van de hulpdiensten. Daarmee moet de uitbraak van ziektes verholpen worden.

Tabasco

Ook in de buurstaat Tabasco ging de strijd van de overheid tegen de uitbraak van mogelijke epidemieën verder. Duizenden inwoners zijn er nog steeds van de buitenwereld afgesloten.

Sinds maandag werden in 400 noodverblijven in Villahermosa en andere plaatsen 15.000 vaccins tegen hepatitis uitgedeeld, nog eens 20.000 zullen volgen. Ook in Tabasco zal het nog dagen duren voor het overtollige water is weggetrokken. Met het oog op het toenemend aantal plunderingen heeft gouverneur Andres Granier de stadscentra door de federale en staatspolitie laten afgrendelen.

De afgrendeling geldt enkel tot het water is weggetrokken, luidde het, want de politie vreest een toename van de criminele activiteiten. Reeds de afgelopen dagen kwam het op vele plaatsen ondanks de aanwezigheid van de politie tot plunderingen van winkels en privèwoningen. Vele mensen weigerden daarom hun huizen te verlaten.