Sinds 2005 zijn er in België 51 of 52 geslaagde fraudepogingen geweest bij klanten die aan internetbankieren doen. Dat zegt een woordvoerder van de CBFA. In totaal is daarbij een bedrag van net geen 800.000 euro ontfutseld.Nieuw is dat in 2007 de georganiseerde misdaad het op internetbankieren heeft gemunt.
Dat zegt een woordvoerder van de Commissie voor het Bank-, Finantie- en Assurantiewezen (CBFA).

In 2007 waren dat 23 fraudegevallen, waarvan er zeker vier en wellicht zestien het werk zijn van de georganiseerde misdaad. Dat is een nieuw gegeven, aldus de CBFA. 'Het gaat om specialisten', aldus een woordvoerder.

Sindien namen de banken extra maatregelen. Sinds juni zijn er geen geslaagde pogingen meer geweest, aldus de CBFA. Klanten die het slachtoffer waren van de fraude, zijn terugbetaald.

De CBFA wijst er nog op dat de 52 geslaagde fraudegevallen komen op een totaal van 500.000 betalingen via internetbankieren per dag.

Die klanten die slachtoffer werden van de fraude, gebruikten allemaal gekopieerde software, luidt het in bankkringen. 'Mensen moeten een minimumvereiste aan computerhygiëne in acht nemen', zegt een specialist.

Nog volgens specialisten staat België aan de top inzake veiligheid voor internetbankieren en is 52 fraudegevallen op dagelijks 500.000 verrichtingen al bij al zeer beperkt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig